دیدنیهای چابهار؛ سرزمین همیشه بهار با زیباییهای طبیعی شگفت انگیز
بندر چابهار در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته و تنها بندر اقیانوسی ایران است که در سواحل دریای مکران و اقیانوس هند واقع شده است. این شهر از نظر آب و هوایی، دارای شرایط معتدل و ملایمی است؛ به همین دلیل به آن «چابهار» یا «چهاربهار» گفته میشود؛ یعنی هر چهار فصل سال حال و هوای بهاری دارند. در ادامه با برترین جاذبههای چابهار آشنا میشویم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- کوههای مینیاتوری
- تالاب لیپار
- کوههای گلافشان
- منطقه حفاظتشده گاندو
- ساحل درک
- ساحل صخرهای چابهار
- مسجد جامع تیس
- موزه محلی چابهار
- بندر و اسکله بریس
- بازار محلی چابهار
کوههای مینیاتوری
کوههای مینیاتوری یکی از جاذبههای گردشگری چابهار هستند که در ۵۰ کیلومتری شهر چابهار به سمت بندر گواتر قرار دارند. رنگ این کوهها سفید و خاکستری است که در طول روز با توجه به میزان نوری که به آنها میرسد، تغییر میکند و جلوهای خیرهکننده پیدا میکند.
ارتفاع برخی از این کوهها ۵ متر است و در برخی موارد ارتفاع آنها ناگهان به ۱۰۰ متر یا بیشتر میرسد. به همین دلیل، اگر قصد دارید از این کوهها بالا بروید، باید توانایی صخرهنوردی و تجهیزات مناسب برای این کار را داشته باشید.
تالاب لیپار
تالاب لیپار یکی از بهترین جاذبههای گردشگری چابهار تالاب لیپار است که در این منطقه زیبا و طبیعی قرار دارد. این تالاب که به نام «تالاب صورتی» نیز شناخته میشود، در ۱۵ کیلومتری شرق بندر چابهار با چشماندازی زیبا واقع شده است. حضور پرندگانی مانند چنگر، فلامینگو،انواع حواصیل، یلوه بنفش، باقرقره، کبکچیل و عقاب دشتی در تالاب، زیبایی این منطقه را دوچندان کرده است.
کوههای گلافشان
کوههای گلافشان یکی دیگر از جاذبههای طبیعی منحصربهفرد چابهار هستند که مهمترین آنها در نزدیکی کنارک و منطقهای به نام بندر تنگ واقع شده است.
کوه گلافشان بندر تنگ که حدود ۱۰۰ متر ارتفاع دارد، در فاصله صد کیلومتری از شهر چابهار قرار گرفته است. اگر به بالای کوه بروید، میتوانید حفرهای با قطر کمتر از یک متر و عمق حدود نیم متر را ببینید که با گل پوشیده شده است. گلها در فواصل زمانی مختلف از دهانه این کوه با صدایی منحصربهفرد، شبیه به ترکیدن حباب، بیرون میآیند و به اطراف پراکنده میشوند.
منطقه حفاظتشده گاندو
اگر به طبیعت بکر و حیاتوحش علاقهمند هستید، بازدید از این جاذبه گردشگری چابهار را فراموش نکنید! در این منطقه میتوانید تنها کروکودیل بومی ایران، معروف به گاندو را مشاهده کنید. همچنین با گشتوگذار در این منطقه حفاظتشده، ممکن است حیواناتی مانند کاراکال، آهوی هندی (چینکارا)، سنجاب نخلی شمالی، خدنگ، شغال و روباه را نیز ببینید. علاوه بر این، رودخانه باهوکلات که یکی از پرآبترین رودخانههای استان سیستان و بلوچستان است، نیز در این منطقه جریان دارد. باغهای میوههای گرمسیری مانند موز نیز در این منطقه زیبایی خاصی به وجود آوردهاند.
باغهای موز منطقه گاندو
ساحل درک
ساحل درک یکی از زیباترین و منحصربهفردترین جاذبههای طبیعی نزدیک به چابهار محسوب میشود. این ساحل در روستای درک در ۱۷۰ کیلومتری چابهار، در امتداد سواحل مکران و در فاصله ۱۰ کیلومتری از روستای زرآباد قرار دارد. در این ساحل دریا و کویر به هم میرسند. در ضمن در این منطقه میتوانید سه نوع ساحل شنی، ماسهای و مرجانی را در کنار یکدیگر ببینید. ماسه ساحل ماسهای این منطقه، توانایی بهبود گرفتگی و دردهای عضلانی را دارد
ساحل صخرهای چابهار
ساحل صخرهای چابهار که با نام ساحل دریا بزرگ نیز شناخته میشود یکی از جاذبههای طبیعی شگفتانگیز بندر چابهار است که توجه مردم این منطقه و گردشگران را به خود جلب میکند. امواج عظیم دریای عمان هنگام برخورد با این صخرهها مناظری خیرهکنندهای ایجاد میکنند و در برخی موارد ارتفاع این امواج به ۳ تا ۵ متر میرسد؛ این امواج از اوایل مرداد تا اوایل شهریور (تقریباً از ۱۰ مرداد تا ۱۰ شهریور)، به دلیل بادهای موسمی، در قویترین حالت خود قرار دارند. برخی از صخرههای این ساحل که کمتر در معرض امواج و آب قرار گرفتهاند، با گذشت زمان پوشیده از خزه شدهاند و به همین دلیل به رنگ سبز درآمدهاند. این ساحل یکی از سایتهای غواصی برتر چابهار نیز محسوب میشود و دنیای زیر آب جذابی دارد.
مسجد جامع تیس
مسجد جامع تیس یکی از دیدنیترین جاذبههای گردشگری چابهار است که از نظر معماری شباهت زیادی به مساجد پاکستان و هند دارد. هر بازدیدکنندهای که برای اولین بار به این مسجد میآید، محو نقاشیهای رنگارنگ آن میشود. منارهها و گنبدهای این مسجد که با رنگهای سبز و قرمز تزئین شدهاند و درهایی که با شیشههای رنگارنگ و نامنظم آراسته شدهاند، زیبایی خاصی به آن بخشیدهاند.
موزه محلی چابهار
موزه محلی بندر چابهار در ساختمان قدیمی استانداری چابهار قرار دارد که از دوران قاجار تاکنون در این مکان باقی مانده است. این ساختمان روی سکویی به ارتفاع یک و نیم متر و مساحتی حدود ۶۵۰ مترمربع ساخته شده است و دارای سه درب ورودی، مجموعهای از اتاقها و یک راهرو است. ساختمان قدیمی استانداری چابهار دو طبقه دارد و بخشهایی از آن با سکویی با سقف چوبی و ستونهای آهنی محصور شده است.
بندر و اسکله بریس
بندر و اسکله بریس یکی از زیباترین و خاصترین سواحل سنگی ایران محسوب میشود که صخرههای مرجانی دریای مکران را نیز در خود جای داده است. این بندر در ۶۰ کیلومتری چابهار در منطقه سیستان و بلوچستان قرار دارد. اسکله بریس یکی از شلوغترین اسکلههای ماهیگیری کشور در مکران بهشمارمیرود
شما میتوانید از بالای ساحل صخره بندر، قایقها و کشتیهای کوچک رنگارنگ در حال رفتوآمد را ببینید. ماهیگیران در این بندر ماهیهایی مانند خالمخالی اسپانیایی، ماهی شیر، ماهی حلوا و میگو را صید میکنند و میفروشند. حتی در این بندر خرچنگ نیز فروخته میشود. صخرههای مرجانی و پرواز مرغهای دریایی بر فراز قایقها و صخرهها نیز این مناظر زیبایی را خلق میکنند. در ضمن تماشای غروب آفتاب از این از ساحل بندر بریس نیز واقعاً تماشایی است.
بازار محلی چابهار
بازار محلی چابهار مکانی جذاب برای آشنایی با صنایعدستی مردم آن و خرید آنها بهعنوان سوغاتی است. این بازار با راهروهای باریک و شلوغ پر از پارچههای رنگارنگ، جواهرات و ادویهها بیشتر شبیه به بازارهای پاکستان همسایه است تا بازارهای ایرانی. در بازار محلی چابهار لباسهای دستدوز زنان و جواهرات طلا با نقشونگار پیچیده، بهوفور یافت میشوند؛ حتی اگر نمیخواهید چیزی بخرید باز هم از این بازار دیدن کنید، زیرا یکی از بهترین مکانها برای آشنایی با مردم چابهار است.